Вимагаємо негайних і кваліфікованих реформ у науковій сфері!

Розчарований

#1

2015-05-29 15:21

Реформи науки конче потрібні. Вони потрібні якомога швидше. Їх треба було провести давно. Ані уряд, ані депутати, ані керівництво НАНУ, ані ректори провідних вишів не можуть, не хочуть і не проведуть реформи як слід, а не для годиться чи заради нахабного гендлярства на власну користь. Петиція є зойком люблячої науку душі. Тому я її підписав. Проте це тільки сигнал, а дороговказу, визнаного науковою спільнотою досі немає.

Іван

#2 Re:

2015-05-29 15:31

#1: Розчарований -  

 Повністю згоден, все керівництво НАНУ проти будь-яких реформ, бо їм і так добре. Тому наврядчі щось зміниться.

Андрій Трохимчук
Автор цієї петиції

#3 Re:

2015-05-29 15:57

#1: Розчарований -  

 Дороговказ - це інша паралельна історія. Якщо не вдасться зупинити процес (пункт 1), який намагаються розкрутити чиновники МОН, то кому буде потрібен дороговказ? Але, Ви маєте рацію, що дороговказ, визнаний науковою спільнотою є необхідним і це є пункти 2 та 3 цього листа.

Вячеслав

#4

2015-05-29 16:29

Дуже необхідний крок, не можна миритися з бездіяльністю чиновників. Треба доносити проблему до можновладців і всього суспільства.

Viktor Gerasimenko

#5

2015-05-29 17:43

"Україні потрібна така реформа, яка поміняє радянські засади та принципи функціонування наукової сфери на сучасні європейські та світові!" - треба змінити на більш прогресивніші ніж сучасні європейські та світові!                                        

"На жаль, уже зараз велика частина цих результатів отримується дослідниками, які працюють поза Україною." На жаль, це твердження в зверненні не відповідає дійсності...

Піксель

#6 Re: Re:

2015-05-29 17:45

#3: Андрій Трохимчук - Re:  

 Славно, що почали, але петиції замало: чи є план дій? Змінити парадигму у науці це не просто черговий раз визначити пріоритети або випросити кошти. Окрім плану дій, потрібна неспинна воля, якої бракує деяким підписантам. Якщо немає лідера або волі, нехай свою роль зіграє соціальна мережа (спочатку було слово).   Потрібно розкрити очі спільноті, що таке Міннауки і чи потрібне воно узагалі Більших гнобителів науки (разом з Президією НАНУ) важко уявити.

Андрій

#7 Re:

2015-05-29 21:56

#1: Розчарований -  

 Дороговказ - це підписана угода з ЄС, а саме виконання пріоритетів Європейського дослідницького простору. Як їх виконати? Є вже перший варіант проекту  дорожньої карти ERA в Україні. 


Гість

#8

2015-05-30 19:00

Іншого шляху немає
Олексій

#9

2015-05-30 21:40

У 1918 році Скоропадський створив Українську армію, українську гривню і Українську академію наук. Бо без власної армії, без власної валюти і без власної науки держави не буває. І ніхто не верещав "не на часі! нема грошей!". Ми й досі дякуємо завбачливому уряду Української Держави за збереження наукового та інтелектуального потенціалу, який, незважаючи на нищення у радянські часи, дійшов до нашого сьогодення. Сучасний уряд менш далекоглядний. Але без науки країні смерть, як і без армії.

Ірина Єгорченко

#10 Re: Re: Re:

2015-05-30 23:59

#6: Піксель - Re: Re:  

 План дій є (запровадження визнаних світовою науковою спільнотою принципів). Але для його реалізації потрібно зупинити плани знищення. Уряд хоче зекономити на науковцях - але є резерви економії. Якщо припинити імітацію навчання сотень тисяч студентів, які не готові і не хочуть вчитись - це дозволить зекономити достатньо коштів для фінансування Академії. Але Мінфін категорично проти (за словами керівників МОН) масштабного відрахування вже прийнятих студентів. Мінфін вважає відрахування майбутніх інженерів чи економістів, які не вміють додавати дроби, нецільовим використанням коштів. 

Піксель

#11 Re: Re: Re: Re:

2015-05-31 09:34

#10: Ірина Єгорченко - Re: Re: Re:  

      Запровадження визнаних світовою науковою спільнотою принципів може бути планом дій у демократичній реформованій країні. Для реформування науки в Україні потрібні радикальні зміни у державі, її системі управління, демократизації та гуманізації чиновництва та викорінення залишків радянської системи, тобто потрібно зробити багато чорнової роботи. Це означає, що науковця/його колектив потрібно максимально вивільнити з бюрократичних пут: кардинально спростити у межах здорового глузду бюрократичні процедури (договори, заявки, запити, звіти, атестації тощо), перевести усю документацію в електронну форму, відмінити печатки, візування, що вивільнить час, необхідний для створення конкурентоспроможної наукової продукції, а також звільнити зайвих чиновників (без печаток вони самі звільняться), приміщення, врешті-решт - це додаткові кошти на дослідження; спростити процедуру державних закупівель для науки, а також процедури закупівлі обладнання та реактивів закордоном та їхнє розмитнення. Підтримка державою пільгами вітчизняних виробників товарів для обслуговування науки значно здешевить вартість наукового продукту, а також виробників продукту, створеного у сфері науки.  Проте, багато змін можливо зробити уже на даному етапі в науці. Непотрібно довго мудрувати, а варто вимагати волi від високого керівництва для їх здійснення та просити підтримки наукової еліти; усе вже відомо, відпрацьовано, необхідно лише вивчити європейський досвід і не звести реформи до безвідповідального марафету.  Концептуально: 1) необхідно усвідомити на усіх рівнях керівництва, що наука потрібна для успішного розвитку суспільства, як зазначено у Петиції, і дати можливість науці забезпечувати себе те тільки бюджетними коштами, а також через комерціалізацію наукового продукту; 2) необхідно змінити ставлення до наукового співробітника від такого, що є похідним від чиновництва, до такого, що науковець є основним суб’єктом науки, який створює науковий продукт і від якого залежить якість науки і якість життя, врешті-решт; 3) змінити колективну відповідальність на персональну; 4) змінити парадигму управління; від розподілу державних коштів варто перейти до глибокого аналізу того, що створює вітчизняна наука, і допомоги їй інтегруватися у світову. Для усвідомлення управлінцями, що наука потрібна для успішного розвитку суспільства, необхідно мобілізуватися середній ланці науковців (академіки усе мають і  бажають поступових, після закінчення їхньої кар’єри, змін). Уже працюють волонтери від науки з намірами викристалізувати реформаторські ідеї, створюють осередок з народними депутатами (тут варто відділяти зерно від полови), працюють з журналістами для висвітлення як досягнень, так і проблем.

Ставлення до науковця зміниться, якщо

1) на тлі перемін підвищиться якість наукового продукту. Для цього потрібно впровадити незалежну науково-технічну експертизу науково-дослідних проектів, на початку - за участи іноземних експертів, та адаптувати до сучасних вимог Закон про експертизу. Вірною є думка, що якість результатів роботи науковців варто оцінювати за публікаціями у журналах з імпакт-фактором та продукцією об’єктів інтелектуальної власності; враховувати їх при атестації 1 раз на 3 роки; згодом, із гідним матеріально-забезпеченням науки,  перевести наукову спільноту на контрактну основу, яка стимулює вироблення якісного наукового продукту;

2) ефективно готувати магістрів (і навіщо так багато?) та аспірантів до наукової праці, а не імітувати, як це відбувається зараз у більшості вишів; не шкодувати коштів на залучення іноземних викладачів;

3) наукову молодь ефективніше підтримати реформами (гранти на стажування, участь у конференціях тощо, а також пільговими кредитами на житло), ніж окремими грошовими ін’єкціями від президента чи міського голови;

4) демократизується наукове середовище. Необхідно технічно спростити процедуру захисту  дисертацій (місія науковця створювати та реалізувати його у публікаціях та know-how, а не витрачати час на бюрократичні забаганки) та адаптувати її до кращих зразків країн Європи. Визнавати ступені доктора філософії, захищені закордоном, беззастережно. Спростувати докторські дисертації та ступені член-корів; ступені академіків зробити почесними, без стипендій.

5) створюватимуться умови для повернення вітчизняних науковців із закордону.    

Потрібно запровадити повну персональну відповідальність керівників проектів за результати виконання наукових робіт та витрати бюджетних коштів; припинити практику колективної безвідповідальності; надати фінансову незалежність науковим підрозділам, які візьмуть на себе підтримку допоміжного персоналу. Якщо дозволити бюджетним науковим установам бути співзасновниками комерційних установ, то це створить додатковий фонд фінансування наукових розробок за рахунок комерціалізації патентів на інших документів, що охороняють  права інтелектуальної власності, а також підведе основу для створення реальних Technology Transfer установ, які суттєво покращать впровадження НДР; це пошлюбить науку з промисловістю та виробництвом.

Реформи у науці потрібні радикальні: напівзаходи лише відірвуть кошти від реальної науки та відтермінують необхідні зміни. А потрібно для початку небагато: відмінити печатки і віяла підписів, запровадити персональну відповідальність керівників проектів та дати державні і зароблені кошти тому, хто творить науку, без посередників – зайве відпаде саме! Варто пам’ятати, згори реформи не буде; якою їй бути, чекають від науковців, і це вірно. Будьте небайдужими, академіки, а волонтери – ініціативними (Пікселі, зробіть картинку!) Здорового глузду, наполегливості та успіхів усім нам. Без «ура» і розчарувань.    

Грицько

#12

2015-05-31 13:40

Потрібен не один закон про науково-технічну діяльність, а два: про науку та про інженерно-технічну справу. Їхні результати різні по природі, хоча й взаємопов’язані. Наука має оцінюватися за визнаним світовою наукою внеском в її розвиток. Інженерно-технічна справа – за інноваціями світового рівня в виробництво та суспільне життя. Хіба ні?

мердок

#13 Re: Re:

2015-06-02 15:31

#2: Іван - Re:  

 Мало того, що керівництво НАН.

Минулого тижня відбулась зустріч в Інституті напівпровідників з Максимом Стріхою. Він звідти родом. Стріха намагався представити своїм колегам основні меседжі нового реформаторського закону та порядків (як на мене ще й не такі радикальні).

Але побувавши там, в мене склалось враження, що теперішні порядки влаштовують і рядових науковців.
Керівник установи, ніби, мужик пробивний та не цілком старий, але повгого розуміння для чого треба реформи немає.

Домінує в середовищі думка: дайте гроші, а нас не ображайте.
В людей немає цілковитиго розуміння, що реалії змінились, і гроші просто так даватись не мають.

Вм

#14 Re: Re: Re:

2015-06-03 17:59

#13: мердок - Re: Re:  

 Ніхто не дасть на впровадження або застосування, а фундаментальні дослідження має підтримувати не хтось, а розумна держава. Якщо цього не буде, не допоможуть ніякі нібито пробивні мужики.

Лобойко
Гість

#15

2015-06-23 23:52

Правильна ініціатива від правильних людей. Якщо змінити механізм витрачання бюджетних коштів на науку з радянського на ринковий, то можна отримати різкий ріст інвестицій в науку та комерціалізацію результатів досліджень, ріст МСБ та великого бізнесу, конкурентності економіки, доходів університетів та інститутів, кількості чесних капіталістів, росту зарплат для вчених та інженерів і т.д.