statement_academics

statement_academics / Оголошення / Gratitude / Коментарі

Андрій Шевченко

#1 Контроль за органми управління та підвищення рівня прийняття рішень.

2014-03-03 17:32

Дякую за звернення. Хочу звернути увагу на пропозиції з контролю за діями органів управління, щодо створення паралельних експертних колегій при міністерствах, яким пропонують надати право обов'язкового узгодження рішень міністерства (пан Огризко). Це відповдає існуючій комітетології у Європі при виконанні адміністративних повноважень. Бо крім принципа прозорості, фаховості та ефективності потрібна ще конкуренція при прийнятті рішень. Ці пропозиції збігаються з існуючими функціями Кола народної довіри, яке фактично організує відбір членів уряду та ін. Головним ризиком при впровадженні паралельних експертних колегій є саме процедура обрання найбільш фахових членів колегій. Як приклад, для вибору членів Європейської наукової ради створюється Ідентифікаційний комітет з моральних авторітетів, які й організують наступний відбір експертів, визначають процедуру та контролюють їх ротацію та запобігання конфлікту інтересів. Пропоную створити робочу групу з детальної розробки такої процедури та запровадити її, наприклад в першу чергу у МОН та Держінформнауки (якщо така структура буде існувати). Хочу також зауважити, що, на мою думку, ми не повинні погоджуватися з керівниками та заступниками відомств, що брали участь у Харьковському з'їзді, який був інструментом для загострення ситуації в країні. А емблема з'їзду георгієвська стрічка - символом воєнної агресії Путіна.

Гість

#2

2014-03-04 07:54

на сьогодні не можна ставати конформістами у ставленні до недемократично обраної влади,а от між людьми шлях примирення - це не відступ, а подолання десятиліттями створених перешкод,помножених брехнею і провокаціями шакалів-прислужників влади, нині актуальна інформація http://expres.ua/news/2014/03/04/102879-vakarchuk-zbyraye-rosiyan-yide-koncertamy-krymu
Катерина, Львів

#3 Дякую

2014-03-04 09:08

Дякуємо за Ваші дії, підтримку, наполегливість та світло. Окрема подяка за Вільний університет на Майдані - було надцікаво, пізнавально, різноманітно та життєствердно!
Катерина, Львів

#4 Re: Контроль за органми управління та підвищення рівня прийняття рішень.

2014-03-04 09:11

expert

#5 Re: Контроль за органми управління та підвищення рівня прийняття рішень.

2014-03-04 10:47

expert

#6 експертні групи

2014-03-04 11:32

"громадські експертизи", "громадські слухання" давно існують у законодавстві, але зведені нанівець непрофесійними але амбіційними і акцентуйованими волонтерами, тотальним контролем за експертною діяльністю фахівців, і підміною громадських експертів проплаченими лоббістами. Тому вважаю створення нових громадських експертних комісій при міністерствах ходінням по тому ж колу. Тим паче, що велика кількість проектів, також і просто публікацій є міждисциплінарними, і не лише у рамках діяльності одного міністерства, але кількох, також є проекти, що стосуються всіх галузей народного господарства. Тому необхідно створити відкритий електронний сайт фахової і громадської експертизи в одному ресурсі, і рецензування статей, експертизу проектів проводити розміщенням їх назв і ключових слів на сайті. Відбір заявлених на сайт експертів проводити за тестами професійної кваліфікації, чесності. Тести складаються з ряду питань за даним напрямком, який визначається ключовими словами, доповнених психологічними тестами на направленість діяльності, правдивість. Ті експерти, які виявилися фаховими і чесними, отримують повний текст експертованого матеріалу, обгрунтовують свій висновок з посиланнями на літературу і надсилають. Треба запобігти лише саморецензуванню. Таким чином, лише професійні якості і активна, високоморальна громадянська позиція сформують ефертивно діючих експертів, а не PR-залежні критерії. Ця реформа назріла, бо "кишенькові" експерти разом з профанацією громадської відкритої експертизи створюють кругову поруку для шахрайських, лженаукових проектів або плагіатів.