Маніфест руху науковців та освітян.

Зв'язатися з автором петиції

Тема для дискусії була автоматично створена з петиції Маніфест руху науковців та освітян..


Гість

#1 Манифест движения ученых и педагогов

2014-01-14 12:57

Правильная и своевременная петиция. Наука и образование- это стратегически важная составляющая национальной политики Украины. Относиться к науке и образованию так, как относятся к ней власть, профильное министерство недопустимо. Из науки сделали "доходное место". Научные степени и звания присуждаются плагиаторам, которые не только не достойны быть учеными, но и не имеют морального права учить студентов.Поэтому качество образования находится на низком уровне. Коррупция в образовании, науке, вымогательство стало нормой(Показательный случай из Донецкого национального университета, опубликованный почти во всех СМИ Украины("Скандал на кафедре журналистики в ДонНУ") Профильное министерство не только не привлекает таких ученых к ответственности, но и поощряет их, продвигает по служебной лестнице, включает в министерские комиссии.
От настоящих ученых стараются избавляться, чтобы они не мешали осуществлять неправомерные действия плагиаторам и коррупционерам. Такое положение в науке и образовании может привести к полной ее деградации. Поэтому нужно менять такую порочную практику в образовании и науке. Петиция говорит о том, что научное сообщество и активные граждане Украины не хотят мириться с таким положением дел.
Гість2

#2 Відгук

2014-01-14 17:54

Мої пропозиції:
Окремо декларації, окремо пропозиції. За пропозиції голосувати по якомога більшій кількості пунктів, бо не з усіма згоден.
Потрібні достатньо детальні реалізації, які не можна було б потім зіпсувати, щоб не стало навпаки гірше від змін.

Деяка критика:
За кордоном та, зокрема, в ЄС не все добре. Я б сказав, що щось навіть гірше, тому переймати закордонний досвід треба розумно.
Коли лунають фрази "єдиний" або "великі групи", то одразу створюється загроза монополій та зловживань від цього. Гадаю, що це треба більш ретельно продумати.
Також потрібен пошук найпростіших прийнятних рішень, бо деякі пропозиції виглядають не найпростішими можливими.

Гість

#3

2014-01-15 07:53

Цілеспрямована дія влади на руйнування соціального (людського капіталу, деградація системи освіти й науки позбавляють Україну майбутнього.
Яр Перунич

#4 Маніфест руху науковців та освітян

2014-01-15 08:08

Я вважаю, що підписання даної петиції стосується не лише освітян і науковців, а й усіх громадян, не залежно від фаху. Проблема науки і культури України є нашою спільною проблемою. Я не освітянин, і не науковець але вважаю за свій обов'язок підтримати цей Маніфест.
Успіху, і Перемоги!

Ярослав(Микола)Свидрань

http://vk.com/svydran_jar1971

Яр Перунич

#5 Re: Відгук

2014-01-15 08:22

#2: Гість2 - Відгук

Я б за межами нашого простору узалі нічого б не брав для реформування, принаймні освіти. Наука-інша тема. Те, що нам пропонує "вільний світ" годиться тільки для низьковартісного суспільства, для рабів. В СРСР навіть двієчник міг орієнтуватися по карті, знав достатньо цікавого зі світу науки і техніки, був навчений думати і втілювати задумане власними руками. Яка користь від теперішньої, знівеченої системи освіти змавпованої з західних зразків? Треба продовжувати розвивати вивірені часом  і устійнені практикою системи освіти, а не користати заради моди з чужоземних набутків.

Ярослав(Микола)Свидрань

http://vk.com/svydran_jar1971

 

ВЧИТЕЛЬ

#6

2014-01-15 11:23

Вчитель, освітянин! Будь світочем, а не блищи іскоркою в кутку комірки. Не бреши собі і своїм учням. Не мирись з непримиренними фактами корупції, лизоблюдства і кумівства та сватівства. Вчи на совість. Тебе почують і батьки, і учні, і студентство. Настав час істини!
ВЧИТЕЛЬ

#7 Вчитель

2014-01-15 11:30

#2: Гість2 - Відгук

За кордоном -не ідеально- факт. Але наші педагогічні технології: відпрацьовані і вивірені роками мають право достойно виглядати і за кордоном. Але не соромтесь, запозичати з підручників 50-70рр. Це стосується математики, фізики. Не вводьте нові літери типу "ґ" коли її близько нема у програмному забезпеченні податкових інспекцій, банків, паспортних столів. В ц.р. таке трапилось із донькою і тоді 5 річний син демонстрував солвдним тіткам і дядькам, яким чином у "ворді" комбінацією клавіш ввести цю літеру. Збіглася вся податкова. Адвокат з повагою потиснув руку малюку.


Гість

#8

2014-01-15 15:21

Дуже своєчасна річ.
Гість з НАНУ

#9

2014-01-15 22:34

Чим більше пунктів у петиції, тим важче знайти людину, яка погодиться з усіма! Бажання підписатися зникає на перерахуванні специфічних вимог, які не влаштують значну частину науковців, особливо старшого віку. Благородна мета, контрпродуктивна реалізація!

Anonymous

#10 Re:

2014-01-15 22:51

#9: Гість з НАНУ -

Прошу дати перелік специфичних вимог з якими не знодні на Ваш погляд науковці, особливо старшого віку.

Якщо бажаєте тут, а якщо бажаєте то у ФБ группі   «Ukrainian Scientists Worldwide» в коментарях під оголошенням про маніфест :https://www.facebook.com/groups/314070194112/


Гість

#11

2014-01-16 06:20

Если хотите, чтобы русские ученые подписывали петицию-пишите по-русски, чтобы можно было понять о чем в ней написано.
Советом на просьбу

#12 Re:

2014-01-16 16:57

#11: -

Есть очень удобный сервис, называется Google переводчик. С украинского на русский переводит с  более чем 90% точностью, доступен онлайн. Если только российские ученые имеют в своем распоряжении компьютеры с доступом к интернету :)

kivan

#13

2014-01-18 12:16

підтримую більшість пунктів петиції, деякі технологічні деталі звичайно потребуватимуть обговорення та уточнення, але як це дуже добра базова концепція змін в українській науці та освіті на основі кращих європейських практик
CS

#14 Необходима массовая рассылка

2014-01-19 08:02

По сути повторю комментарий, который дал на форуме ZN. Не со всеми позициями манифеста согласен на 100%, но документ, безусловно, заслуживает поддержки. Необходимо его от имени инициативной группы разослать по коллегам с просьбой слать дальше, благо списки рассылки с конференций есть у всех. Иначе процесс подписания будет медленным и может прекратиться из-за недостаточной информированности проф. сообщества.
Олександр

#15 Re: Re: Відгук

2014-01-20 08:59

#5: Яр Перунич - Re: Відгук

"Двієчник... був навчений думати і втілювати задумане власними руками" ? Ярослав, а в якому це СРСР жили Ви? Я такого не пам"ятаю. Західна освіта власне тим і відрізняється, що тут, на так-званому "прогнившому Заході", дітей, ще з 1ого класу вчать критично мислити, відстоювати та аргументувати свою позицію, а не завчовувати і "відтворювати" (copy-paste), так наче подане їм у книжці - святая святих і не підлягає обговоренню.


Гість

#16

2014-01-20 14:20

Без отказа от сталинской системы разделения науки на академическую и университетскую ни о какой-либо реформе высшего образования и науки говорить не приходиться. Вся наука должна делаться на университетских кафедрах как во всех развитых странах. Инженерные и технологические институты НАНУ следует передать в соответствующие отраслевые министерства. Число институтов НАНУ фундаментального профиля резко уменьшить, объединяя их в крупные научные центры широкого профиля. Например, надо бы все институты НАНУ на проспекте Науки объединить в один хаб "Физический центр Украины". Финансирование науки только по целевым грантам отдельным достойным ученым. Ведущим ученым НАНУ открыть доступ к преподаванию в университетах. Филиалы университетских кафедр открыть в институтах НАНУ. Статус НАНУ - общественная организация с уплатой членами НАНУ членских взносов. Прекратить пожизненно платить надбавку за членство в НАНУ. Объединить НАНУ с АПНУ и АМНУ и с Академией наук высшей школы Украины и Академией наук высшего образования Украины.
nagornybook

#17 Без науки Україна зникне з карти продуцентів товарів

2014-01-20 19:04

Андрей

#18 Re:

2014-01-21 17:49

#16: -

Вы концентрируетесь не на той проблеме. Наука едина независимо от формы организации. В Европей есть наука при университетах, есть при академиях наук, есть при частных компаниях, в том числе транснациональных. Главная задача создать возможность для научной и образовательной деятельности. Чем больше форм организации, тем больше научная конкуренция. Но, с другой стороны нужна форма объединения возможностей в единую инфраструктуру с горизонтальной системой связи, которая обеспечивает научные и образовательные сервисы и уменьшает дублирование. В Европе предложили не спорить какая наука илм форма организация науки лучше, а создать форму которая без создания дополнительных бюрократических процедур обеспечит  научное и образователдльное пространство - Исследовательские инфраструктуры. Для того, чтобы обеспечить полноценное участие государств, которые могут ликвидировать межнациональные преграды, предложили форму Консорциума исследовательских инфраструктур, которые имеют статус международной и межгосударственной организации, которая обеспечивает целый ряд льгот по таможенным пошлинам, акцизам и гос. закупке. Вы опять пытаетесь увести предложение от сути и ввести в дискуссию  интересы и мотивации чиновников, а не ученых. Вы предлагаете Российский вариант уничтожения науки?

Андрій

#19 Re: Re: Відгук

2014-01-21 20:39

#5: Яр Перунич - Re: Відгук

Фіни чомусь не цюралися взяти за головні прнципи шкільної освіти ті, що були в радянській школі, але реалізували її на сучіасній IT платформі (перші місця у світі). Радянська школа, помічу, була створена в умовах промислової та військової конкуренції з іншими країнами. "Українська система" освіти "створена"  за рахунок радянського спадку, пристосованого до сучасних умов, а саме: відсутності будь-якої мети в країні, процесу накопичення первісного капіталу, що перейшов до процессу монополізації влади бізнес структурами, які не інвестують у розвиток країни ("компрадорська або офшорна олігархія"). "Українська система" має тільки первинні ознаки старої системи, в якої вже практично не залишилося старих кадрів, ліквідовуються підручник, що заснована на старих принципах викладання. Смстема викладання зведена до мінімума зусиль - підготовка до ЗНО. Це не  означає, що ЗНО як система не потрібна, але це верхівка системи освіти - оцінування придбаних знань, а не сама освіта.  Що з цього може слудувати? Для себе я зробил висновок такий: по-перше, необхідно в суспільстві визначити мету освіти, а це без мети самого суспільства не можлливо, по-друге, розпочати співробітництво з Фінляндією для вивчення відмінностей і спільних рис, а також кошторис запровадження системи та його інтегрування з загальною  Європейською системою. Це щодо практичних дій з самоорганізації. :)

 


Гість

#20 Re: Відгук

2014-01-28 11:19

#2: Гість2 - Відгук

+1

Треба брати те краще, що було ліпше в радянській вищій школі і західній.

Оболонізація освіти, що зараз відбувається (а відбувається і при Табачнику, і Вакарчуку і т.д.) - це повний маразм.

Як видно петиція готувалась молодими людьми, які є близькими до академічних установ і/або навчальних закладів.

 

Треба досить добре обдумати це все і перш ніж підписувати варто би обговорити сам Маніфест.

До прикладу:

"Ввести у програми підготовки фахівців, починаючи зі школи, дисципліну «Обробка великих даних (Big data)». Внести цю дисципліну до переліку спеціальностей."

Для чого?!


Гість

#21 Re: Re: Re: Відгук

2014-01-28 11:20

#19: Андрій - Re: Re: Відгук

Цілком згідний


Гість

#22 манифест науки

2014-01-28 12:51

Мне нравится идея и содержание, в осноаном. Мне кажется есть смысл все предложения в этом документе сделать по четким разделам, например, наука:законодательная база,управление. финансирование , кадры, материално-техническая база, социальная обеспеченность и т.д.; образование - в том же ключе. Тогда всем легче будет обсуждать и делать дополнения Наталия Першко.
Андрій

#23 Re: Re: Відгук

2014-01-28 18:29

#20: - Re: Відгук

По-перше, це вже існуючий тренд у світі, що стосується різних дисциплін. По-друге,  . Це пропозиція експертів Вищого рівня у Європі, що розглянули ризики розвитку до 2030 року. Посилання на цей висновок наведен в повному тексті маніфесту.

Андрій

#24 Re: манифест науки

2014-01-28 18:40

#22: - манифест науки

На мой взгляд, мы опять искусственно разделим науку и образование, вместо того, чтобы их объединить.  Предложенное деление идет согласно отмеченным проблемам и конретным предложениям по их решению. Конечно, можно подойти и согласно Вашему предложению, но тогда это будет документ типа концепции НАН Украины, и для нашего случая плана конкретных действий тяжело расписывать в предложенные рамки.

Sposterihach

#25

2014-02-03 08:07

Освіченість - рушій свідомої участі вільних людей у побудові економічної основи України, новітні технології, гуманітарна сфера, розвиненість яких є реальним показником якості життя. Наша гідність ґрунтується також на гнучкій науковій інфраструктурі та дії соціальних ліфтів для окремих мислячих особистостей.