Петиція Щодо заборони дискримінації за ознаками СОГІ*

Прем'єр-міністру України Яценюку А. П.

в. о. Президента України, Голові Верховної Ради України Турчинову О. В.

Голові Представництва Європейського Союзу в Україні Й. В. панові Яну Томбінському

Міністру закордонних справ України Дещиці А. Б.

Міністру юстиції України Петренку П. Д.

Народним депутатам України

 

Найближчими днями на розгляд Верховної Ради буде подано законопроект про внесення змін до антидискримінаційного законодавства України. Ці зміни необхідно внести до базового закону "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні" для виправлення недоліків, які були закладені в закон ще при його прийнятті в 2012 році. В свою чергу, це потрібно для переходу України на 2 фазу візової лібералізації, щоб кожен українець отримав можливість подорожувати європейськими країнами за спрощеним порядком.

Під час ухвалення базового закону з протидії дискримінації №5207-VI від 06.09.2012 не була врахована позиція експертів, зокрема щодо такого питання, як заборона дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації. Хоча Європейська комісія наголошувала, що всеохоплююче антидискримінаційне законодавство (що, зокрема, передбачено планом візової лібералізації між Україною і ЄС) повинно включати заборону дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.

15 листопада 2013 року в Києві Європейська Комісія оприлюднила звіт про прогрес у виконанні Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ) Україною, і хоча експерти зазначили в звіті, що більшість вимог згідно з планом виконано, одна з вимог, яка залишилась - це заборона дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації. Без імплементування такої норми в законодавство не можливо визнати, що Україна має всеохоплююче антидискримінаційне законодавство.

Необхідно зазначити, що аналогічні законопроекти приймали сусіди України по Східній Європі, зокрема законодавство, яке забороняє дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації мають: Польща, Молдова, Болгарія, Румунія, Чорногорія  і т.д.

ПРОСИМО

Народних депутатів, Кабінет Міністрів та інших посадових осіб дотримуватися зобов’язань України перед Європейським Союзом; виконати всі зобов’язання відповідно плану візової лібералізації і замість пошуку аргументів «чому не можна зробити це зараз» розпочати пошук можливостей для імплементації в чинному законодавстві заборони дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації.

Необхідно зупинити обман мільйонів українців і чесно їм сказати, що без заборони дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності безвізового режиму з ЄС не буде!

 

Ми впевнені, що:

  • Захист від дискримінації за ознакою сексуальної орієнтації в трудовому законодавстві виводить українське право на новий, більш прогресивний рівень, що відкриває для значної кількості людей можливість доступу до справедливого судочинства.

  • Запровадження цих положень не призведе до порушень прав інших українців та жодним чином не пов’язане з так званими “одностатевими шлюбами”, якими останні роки лякають суспільство.

  • Зобов’язання України, передбачене ПДВЛ, водночас потрібне для того, щоб зменшити потенційний потік мігрантів до країн ЄС. Для України це означатиме не лише покращення іміджу на міжнародній арені, але й збереження молодих, кваліфікованих працівників, які матимуть бажання вкладати свої зусилля в розвиток українського суспільства.

  • Наявність законодавчої заборони дискримінації ЛГБТ поступово буде формувати розуміння неприпустимості дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності у суспільній свідомості, знижуватиме рівень внутрішньої агресії та сприятиме консолідації суспільства.

З повагою,

 

--

*СОГІ - сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності

 


Тимур Левчук, ВБО "Точка Опори"    Зв'язатися з автором петиції